Zoek op de website

Niet Weggooien!

Niet Weggooien! is het motto de landelijke actie van Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD - Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies.

Gezamenlijk proberen de instellingen te voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan. Voorwerpen, documenten en ander materiaal uit de Tweede Wereldoorlog zijn van belang voor de toekomst.

Schenken aan OVCG

Heeft u zaken waarvan u niet zeker weet of dit relevant of interessant is voor OVCG of een andere WOII-centrum?

Neem dan voor vragen en informatie contact op met OVCG. Of bestudeer het verzamelbeleid van OVCG.

U kunt het hele jaar terecht bij de deelnemende musea en instellingen, waaronder ook OVCG. Op 3 mei wordt landelijk een Niet Weggooien! actiedag georganiseerd, het OVCG doet hier ook aan mee.

Website

Op de vernieuwde website van de actie Niet Weggooien! kunt u een schenking online aanmelden bij een museum of instelling naar keuze.

Van elke instelling staat hier het verzamelbeleid beschreven.

Zo kunt u als bezoeker zelf bepalen waar het oorlogsmateriaal het beste thuishoort.


 

Museumcodicil

Fluitje gevonden bij het neergestortte vliegtuig in Ten Boer, 1943. Schenking van mevrouw Zeldenrust-Bos, 2011

Voor schenkers die hun materiële oorlogserfgoed na hun overlijden willen legateren aan een van de instellingen, bestaat de mogelijkheid een museumcodicil in te vullen. Zie hiervoor http://www.actienietweggooien.nl/museumcodicil

 

Hieronder kunt u een verslag zien van Oog tv over de 'Niet Weggooien' in 2012. En tevens is de uitzending op 3 mei 2011 te bekijken op TV Noord, toen OVCG de SS-vlag van het Scholtenhuis geschonken kreeg.