Tentoonstelling: “Moeder vertel eens wat van Adolf Hitler tot Reis door de nacht”

Het OVCG heeft in samenwerking met het Kinderboekenhuis in Winsum in 2018 een tentoonstelling gemaakt genaamd: “Moeder vertel eens wat van Adolf Hitler tot Reis door de nacht”. De tentoonstelling vertelde het verhaal van het kinderboek tijdens de oorlog en na de oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte ook het kinderboek niet aan de greep van de Duitse bezetter. Een lijst van verboden boeken werd ingevoerd en ieder boek moest aan regels voldoen. Het kinderboek werd ook ingezet om al op jonge leeftijd ‘zieltjes te winnen’ voor de nazi-ideologie. Dit is duidelijk terug te zien in “Moeder vertel eens wat van Adolf Hitler”.

Hoewel het zeker niet zonder gevaar was, werd ook geprobeerd om de Duitse regels te ontduiken en werden kinderboeken zelfs ingezet om hulp aan onderduikers te financieren.

Al snel na de bevrijding verschenen de eerste kinderboeken die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hadden en in de volgende decennia werden er nog honderden uitgegeven. In de loop van de tijd veranderde het beeld van de oorlog, van “Engelandvaarders” en “Reis door de nacht” tot “Oorlogswinter” en stripboeken uit de eenentwintigste eeuw .

De tentoonstelling was te bezichtigen van 15 september tot en met 25 november 2018.

Wellicht vind je dit ook interessant?

© Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen 2024
Ontwikkeld door Convident