Het afgelopen anderhalf jaar heeft projectleider Anke Jongste (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen) in samenwerking met de Groninger Archieven en Netwerk Oorlogsbronnen hard gewerkt om bekendmakingen uit de periode van 1939 tot 1946 te verzamelen, te inventariseren en te digitaliseren. Het project, dat de titel ‘De oorlog in bekendmakingen’ draagt, wordt op 15 november gepresenteerd op de landelijke Netwerkdag Oorlogsbronnen. Vanaf deze maand zijn de bekendmakingen ook te vinden op de website van de Groninger Archieven en Netwerk Oorlogsbronnen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten zowel de Nederlandse als Duitse autoriteiten veelvuldig gebruik van het uitvaardigen van bekendmakingen. De bekendmakingen waren te vinden op speciale aanplakborden en –zuilen in steden en dorpen. Deze aanplakbiljetten vormden een belangrijk communicatiemiddel tussen bestuurlijke overheden en burgers. Via de bekendmakingen kondigden overheden nieuwe maatregelen, oproepen en waarschuwingen aan. Hoewel de bekendmakingen een belangrijk bron van informatie vormen en iets vertellen over de impact van oorlog op het alledaagse leven, zijn deze nog niet eerder systematisch verzameld, getoond of bestudeerd.
Het project ‘De oorlog in bekendmakingen’ heeft daarin verandering gebracht. Zo heeft het OVCG in samenwerking met de Groninger Archieven haar collectie bekendmakingen opnieuw gescand, beschreven en gedigitaliseerd. De bekendmakingen van de Groninger Archieven en het OVCG zijn te vinden in de archieftoegang 3250 en zijn omschreven aan de hand van WO2-Thesaurustrefwoorden en trefwoorden die verschillende organisaties gebruiken om collecties met het thema Tweede Wereldoorlog te categoriseren.
Ook zijn de bekendmakingen afkomstig van de BeeldbankWO2 de afgelopen periode beschreven en gekoppeld aan de website van Netwerk Oorlogsbronnen. Op deze website zal een themawebpagina worden gelanceerd waar de bekendmakingen door middel van interactieve infographics en digitale kaarten zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor kunnen verbanden tussen de bekendmakingen – thematisch, in tijd en geografisch – op een laagdrempelige manier door het publiek zelf worden ontdekt. Daarnaast zijn de bekendmakingen gekoppeld aan betrokken personen, locaties en gebeurtenissen. Op deze manier is het mogelijk om de bekendmakingen aan elkaar te koppelen en contextinformatie te geven over achterliggende gebeurtenissen, betrokken personen of gerelateerde thema’s.
Nieuwsgierig geworden naar het project De oorlog in Bekendmakingen? Op 15 november 2022 vindt in Amsterdam de jaarlijkse Netwerkdag Oorlogsbronnen plaats waar Anke Jongste (OVCG-projectleider De oorlog in bekendmakingen), Lizzy Jongma (ICT-projectleider Netwerk Oorlogsbronnen) en Edwin Klijn (programmamanager Netwerk Oorlogsbronnen) een workshop geven over het project. Hierbij gaan zij in op de bijzondere betekenis van bekendmakingen als bron, vertellen zij hoe de bekendmakingen op de themapagina kunnen worden onderzocht en welke data eruit kan worden gehaald. Deelname aan de netwerkdag is kosteloos. Het programma is te vinden via oorlogsbronnen.nl/nieuws. De dag kan ook via een livestream worden gevolgd: https://youtu.be/caopGLSTpco.
Praktische informatie
Dit tweejarige project is een initiatief van het OVCG en de Groninger Archieven, waarbij nauw wordt samengewerkt met Netwerk Oorlogsbronnen. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Doelgroep: groep 7-8Lesperiode: aprilKosten: gratisLesdoelen: kinderen met andere ogen naar de eigen stad laten kijken en...
Het OVCG heeft in samenwerking met het Kinderboekenhuis in Winsum in 2018 een tentoonstelling gemaakt...
Van Vlog van Anne Frank tot Holocaust Hologram. Hoe kan nieuwe media ingezet worden om...
Bob Houwen lezing 2020: P.F. Tammens – herenboer en NSB-burgemeester door Christiaan Gevers. ‘Moeilijkheden zullen...
Door de maatregelen die zijn getroffen omtrent het Coronavirus (COVID-19) is de opening van de...
In opdracht van het OVCG zijn de afgelopen jaren ook verschillende documentaires gemaakt. Op ons...
Wil jij alles weten over de Tweede Wereldoorlog? Wil je erachter komen hoe de oorlog...
Het OVCG heeft een lesbrief gemaakt waarmee leerlingen leren wat propaganda is, en welke doelen...
Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet wordt elk jaar op of rondom 4 mei in meerdere...
De eerste Bob Houwenlezing was op 29 november 2017. Prof. dr. Doeko Bosscher sprak over...
In het kader van het Jaar van het Verzet in 2018 heeft het OVCG met...
Iedereen kan bij het OVCG terecht met zoekvragen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog...